Palma Aquarium

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPalma Aquarium

Tauró al Gran Blau
Dades
Tipusaquàrium
Història
Creació2007
Activitat
Nombre d'animals8.000
Nombre d'espècies700
Governança corporativa
Seu 
  • Manuela de los Herreros i Sorà, 21, 07610, Palma

Lloc webhttp://www.palmaaquarium.com/cat/

Palma Aquarium és un aquari inaugurat l'any 2007 a Palma (Mallorca) i propietat de l'empresa Coral World International, líder mundial en la recreació de parcs marins. Ubicat a 500 metres de la Platja de Palma, les seves instal·lacions compten amb 55 tancs, en els quals habiten més de 8.000 exemplars de 700 espècies diferents del mar Mediterrani i dels oceans Índic, Atlàntic i Pacífic. Palma Aquarium destaca a més per tenir el Gran Blau, el tanc de taurons més profund d'Europa,[1] amb 8,50 metres de profunditat, i la major col·lecció de coralls vius d'Europa.[1] Ha rebut el “Premi a la Millor Iniciativa Empresarial de Balears”,[2] atorgat per la revista Actualidad Económica, i el “Premi Accesibilitat 2007”, concedit pel Consell de Mallorca.[3]

Història[modifica]

Coral World International va ser fundada a mitjans dels anys 70 per l'empresari Morris Kahn, i avui dia està presidida pel seu fill, Benjamin Kahn. El grup està format per 4 aquaris a tot el món: The Underwater Observatory d'Eilat (Israel), Maui Ocean Center de Hawaii (Estats Units), AQWA a Perth (Austràlia) i el Palma Aquarium.

La companyia va néixer amb la vocació de crear autèntics observatoris marins a partir de la fidel reproducció dels ecosistemes i hàbitats que mostren la riquesa de la fauna i flora dels mars i oceans. Gràcies a aquesta tasca ecològica, la revista Time va concedir el reconeixement d'”Home de l'any del medi ambient 2008” a Benjamin Kahn.

La filosofia de Coral World International i, per extensió, de Palma Aquarium és “conèixer per valorar i valorar per respectar i protegir”. Per això, totes les accions realitzades per l'aquari mallorquí cerquen aconseguir un objectiu: fomentar la comprensió i admiració per la bellesa del món marí. L'aquari organitza activitats relacionades amb el medi ambient i participa en campanyes de protecció i conscienciació.

Palma Aquarium rep cada any més de 400.000 visitants, amb una mitja diària de més de 1.000 persones de totes les edats. El 50% dels visitants són locals i nacionals, mentre que la resta prové, principalment, de països europeus.

La visita[modifica]

Palma Aquarium-Mar Mediterrani

El recorregut de l'aquari es planteja com un viatge a través dels fons marins de tot el món.

Mar Mediterrani[modifica]

Palma Aquarium-Mars tropicals

El primer trajecte de la visita mostra la riquesa de la fauna i flora mediterrànies. A través de 24 tancs es pot observar la varietat d'espècies que habiten en aquesta mar: estrelles de mar, llangostes i cigarrons, peixos escorpins, tords, mers, gambes i camarons, crancs, morenes, ratjades, cavallets de mar, pops, congres, vegetació marina i corals.

A l'aquari Toca-Toca, el visitant pot tenir contacte directe amb els animals i comprovar el tacte d'exemplars com l'estrella de mar.

Mars tropicals[modifica]

Les espècies que habiten els 25 aquaris d'aquesta etapa del trajecte són originàries dels oceans Índic, Atlàntic i Pacífic, coneguts per la seva riquesa en barreres de coral. Aquí habiten exòtics peixos com el peix lleó, el peix pallasso, la vídua negra i el peix cirurgià, taurons puntes negres i cridaners coralls.

Palma Aquarium té la major exhibició de coralls vius d'Europa,[1] integrada per coralls com la gorgònia, el xampinyó, els llavis de pallasso o el panell d'abella; anemones com la catifa, la caribenya o el tentacle de bulb; i una gran varietat d'esponges tropicals. És un dels pocs aquaris d'Europa on tots els coralls que decoren els seus tancs són de veritat, i dels únics que compten amb un programa de reproducció d'aquests animals, que ha tingut com a resultat el naixement de nous membres.

Jardins Mediterranis[modifica]

Palma Aquarium-La jungla

Una zona enjardinada combina vegetació mediterrània amb tancs de tortugues, carpes, dorades i rajades. En aquesta àrea també hi ha una cafeteria i una zona infantil amb un vaixell pirata. A l'estiu, el parc realitza animacions infantils cada dia que inclouen pintacares, guerres d'aigua i espectacles.

Jungla[modifica]

La Jungla és la recreació d'un jardí tropical. És el jardí de terrat més gran d'Espanya i un dels majors d'Europa.[4] La humitat que genera una gran cascada, amb l'ajuda de vaporitzadors, simula un microclima perfecte per a les plantes amazòniques.

Tauró al Gran Blau

Gran Blau[modifica]

El Gran Blau és el tanc de taurons més profund d'Europa,[5] amb 8,5 metres, 33 metres de llarg i 25 metres d'ample. Un gran tanc amb 3,5 milions de litres d'aigua salada.

Hi habiten 8 taurons tigre d'arena i brasiler i més de 1.000 peixos. El visitant descendeix a la zona de visió de l'aquari central a través d'un túnel transparent pel qual veu nedar a taurons i ratjades sobre el seu cap.

Medusari[modifica]

El medusari és un aquari cilíndric en el qual s'exhibeixen una cinquantena de meduses, gairebé totes de l'espècie estrella del Mediterrani: l'Aurelia aurita.

Sota l'aigua
Cangur Tauró

Activitats[modifica]

Palma Aquarium, a més d'un aquari, és un centre d'oci que ofereix activitats per totes les edats.

  • Busseig amb taurons. Destinat tant a adults com a nins que tinguin el títol de busseig, i sempre que els més petits tinguin autortizació paterna.
  • Sota l'aigua. Tan sols disponible a l'estiu, els visitants de més de vuit anys poden submergir-se en el tanc de ratjades, situat en els Jardins Mediterranis, sense haver de tenir el títol de busseig.
  • Cangur Tauró. Els nens entre 6 i 16 anys passen una nit d'acampada davant el Gran Blau, l'aquari de taurons.
  • Aniversari. En el parc se celebren aniversaris infantils de temàtica pirata.

Espècies marines[modifica]

A Palma Aquarium hi ha més de 8.000 animals de 700 espècies del mar Mediterrani i dels oceans Índic, Atlàntic i Pacífic. Les més destacades són:

Mar Mediterrani:

Mars tropicals:

Jardins Mediterranis:

Gran Blau:

  • Rhinobatidae (Rajada guitarra)
  • Carcharias taurus (Tauró tigre d'arena)
  • Carcharhinus plumbeus (Tauró brasiler)
  • Dicentrarchus labrax (Lubina)
  • Sparus aurata (Dorada)
  • Seriola dumerilii (Serviola)
  • Mugil (Llisa)
  • Myliobatidae (Rajada àguila)
  • Dasyatis pastinaca (Pastinaca)
  • Pagellus bogaraveo (Besuc)
  • Dentex dentex (Dentó)
  • Diplodus vulgaris (Variada)
  • Coris julis (Donzella)
  • Centracanthidae (Xucla)
  • Chromis chromis (Tuta)

Medusari:

  • Aurelia aurita (Medusa comú)

Investigació i conservació[modifica]

Palma Aquarium-Salvem la tonyina vermella

La vocació de conservació que va marcar el naixement de Palma Aquarium ha derivat en múltiples programes d'investigació i conservació. L'aquari mallorquí desenvolupa programes de reproducció i rehabilitació d'esculls de coral en mitjans artificials controlats (MAC).[6]

A més, du a terme una campanya de conservació de la tonyina vermella del Mediterrani, espècie en perill d'extinció degut a la sobrepesca, sobre la qual també alberga una exposició.[7]

L'aquari també col·labora en un projecte de conservació del Limonium barceloi, espècie endèmica del sud de Balears.[8]

Amb la intenció de protegir el medi ambient, l'equip de professionals de Palma Aquarium participa de forma puntual en tasques de rescat i rehabilitació d'animals marins. L'objectiu de la investigación s'articula amb l'establiment de convenis de col·laboració amb universitats i centres d'investigació per dur a terme, a les instal·lacions del centre, programes de recuperació amb poblacions en fase de regressió o en perill d'extinció.

Instal·lacions[modifica]

  • Recorregut interior: 900 m.
  • Àrea exterior: 41.825 m2
  • Duració visita: 3 a 4 hores
  • N° de tancs: 55
  • Volum: 5 mill. L. d'aigua de mar
  • Exemplars: 8.000 exemplars marins
  • Espècies: 700
  • Període obertura: Obert 365 dies l'any
  • Galeria comercial: aprox. 400 m2
  • Aparcament públic: 4.972 m2
  • Sala d'actes: 329 m2 – Capacitat: 350 persones dretes

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Palma Aquarium